Laatste wijziging: 29.09.2009 | Home | Contact | Copyright | Disclaimer | Privacy | Techniek


Esther zwanger

Malden, 16 maart 2009 - 22 september 2009
(redactie: Florian)

Hieronder lees je in (omgekeerd) chronologische volgorde alles over de tweede zwangerschap van Esther.


26 september Eigen startpagina Siebrand
Siebrand heeft, net als Boris, een eigen startpagina. Je vindt daar hyperlinks naar nieuwsberichten en foto's.

22 september Siebrand geboren
Dinsdag 22 september om 18.22 uur is na 37 weken+3 dagen onze tweede zoon en het broertje van Boris geboren. Zijn naam is Siebrand. Siebrand weegt bij zijn geboorte 1860 gram en is 42 centimeter lang.
Je leest meer over Siebrand op de startpagina van onze website. Over enkele dagen krijgt Siebrand zijn eigen gedeelte op deze site. Je leest daar dan alles over onze zoon en ziet er meer foto's.


Siebrand op weg naar het ziekenhuis, ongeveer een half uur na zijn geboorte


22 september, 16.15-18.22 uur Weeën zetten door
Nadat Mieke om 14.00 uur geweest is, beginnen rond 16.15 uur langere en heftigere weeën. Rond 16.45 uur bel ik Mieke op, die om 17.00 uur weer bij ons is. De ontsluiting is op dat moment al zo ver, dat het niet meer verantwoord is om nog naar het ziekenhuis te gaan (wat Esther's wens was). Daarom wordt alles klaargemaakt voor een thuisbevalling. Na ruim een uur wordt om 18.22 uur Siebrand geboren (zie hierboven).

22 september, 06.30-14.30 uur Weeën begonnen
Vanochtend rond 06.30 uur zijn bij Esther regelmatige weeën begonnen. Met enkele tussenpauzes komt er ongeveer elke 4 tot 6 minuten een wee die 30-60 seconden aanhoudt. Verloskundige Mieke is om 14.00 uur geweest maar vindt het nog iets te vroeg om naar het ziekenhuis te gaan. De verwachting is echter wel dat de geboorte er op redelijk korte termijn aan zit te komen, volgens Mieke misschien komende nacht of morgen.


11 september "Harde buik"
Esther begint nu echt 'harde buiken' te krijgen met 'wee-achtige' pijn. In feite zijn dit (voor)weeën, die de komst van de baby aankondigen. Maar dat kan bij deze soort weeën nog wel enkele weken duren. De a terme datum is 10 oktober. Boris is negen dagen te vroeg geboren. Zou dit voor zijn broertje of zusje ook gelden, dan komt deze over drie weken. Vanaf de 37e week is een normale bevalling mogelijk. Dat is al over een week.

8 september Laatste echo
Op dinsdag 6 september brengen we weer een bezoek aan de verloskundige. Om zeker te weten of er geen sprake is van een stuitligging, maakt Jeanne Kervezee nog een echo. De baby ligt goed. Ook verder is alles in orde.


De laatste echo; je ziet het hoofdje, een arm en een hand schuin-links van opzij/achteren.


8 september Buik bij 35 weken
Hieronder een foto van Esther's buik na 35 weken zwangerschap. We maakten de foto op een mooie dag begin september, bij de Mookerplas.


19 augustus Toch geen stuitligging?
Op woensdag 19 augustus brengen we voor de 6e keer een bezoek aan verloskundige Mieke. Constateerde zij vorige keer (29 juli) nog een stuitligging van de baby, vandaag was dat volgens haar anders: de baby ligt nu in de normale houding voor een bevalling. Toch wist Mieke het niet hélemaal zeker, reden om in september nog één keer een echo te maken.
Verder krijgt Esther nog de uitslag van het ijzergehalte in haar bloed, wat prima in orde is.

8 t/m 17 augustus Operatie babykamer
In de periode van 8 tot en met 17 augustus maak ik de babykamer geheel in orde. De kleinste kamer van de 1e verdieping moet hiervoor helemaal leeg. Om de spullen uit deze kamer kwijt te kunnen moet echter ook de zolder helemaal opgeruimd worden. Het resultaat is 2x een volle auto met grofvuil naar de stort in Malden, ongeveer 14 vuilniszakken vol troep en 12 dozen met oud papier en karton. Na een week (op)ruimen, schuren, schilderen, timmeren, tillen en verplaatsen is de operatie voltooid: een keurige babykamer is het resultaat. Over enkele weken worden nog de gordijnen gemonteerd. Esther is nu 32 weken zwanger.

29 juli 5e bezoek verloskundige: stuit?
Vandaag brengen we voor de 5e keer een bezoek aan verloskundige Mieke. Alles is in orde; groei en hartslag van de baby zijn goed. Mieke vermoedt een stuitligging van de baby, maar er is nog (enige) tijd. Bij het volgende bezoek, op 19 augustus, moet de baby bij voorkeur echter wel goed liggen. Daarna wordt de ruimte om nog om te draaien wel erg krap.

25 juli De buik na 29 weken
Op 25 juli is Esther precies 29 weken zwanger. Op de foto hieronder zie je hoe dik haar buik op dat moment is.
3 juni Derde bezoek verloskundige
Op woensdag 3 juni brengen we een derde, kort bezoek aan de verloskundige in Malden. De groei van Esther's buik is normaal, het hartje klopt en er zijn verder geen bijzonderheden.

13 mei 20-Weken-echo
Op woensdag 13 mei maakt de echoscopist in het UMC St.Radboud een zogenaamde 20-weken-echo. Deze echo komt voor Esther -die vandaag 18 weken en 4 dagen zwanger is- aan de vroege kant. Desondanks geeft de echo een goed beeld, waarmee het doel bereikt wordt: zien of fysiek alles in orde is met de ongeboren baby. Dit blijkt zo te zijn; de echoscopist ziet geen afwijkingen. Hersenen, neus, kaken, gehemelte, hart, longen, nieren, armen en benen, diafragma (middenrif), voeten: alles zit erop en eraan en ziet er goed uit. De volgende controle vindt weer plaats bij de verloskundige in Malden. Binnenkort zie je hier een foto die de echoscopist maakte.

3 mei De buik groeit
Hier zie je een foto, gemaakt op 3 mei, als Esther ruim 17 weken zwanger is.
29 april Tweede bezoek aan verloskundige
Op 29 april bezoeken we voor de tweede keer tijdens deze zwangerschap de verloskundige. Het is een kort bezoek waarbij alleen Esther's bloeddruk wordt gemeten en naar het hartje van de baby wordt geluisterd. Alles is in orde. Ook krijgen we de 'einduitslag' van de combinatietest (zie 27 maart). De uiteindelijk berekende kans op een kindje met het syndroom van Down of een andere ernstige aangeboren afwijking is 1 op 1300 (ofwel 99,92% kans op een gezond kind). Dit getal is tot stand gekomen op basis van de verschillende uitslagen en de leeftijd van Esther. Over enkele weken volgt nog een ander uitgebreid onderzoek, de zogenaamde "20 weken-echo".

2 april Eerste bezoek aan verloskundige
Op 2 april brengen we het eerste bezoek aan de verloskundigenpraktijk in Groesbeek. Er volgt een intake-gesprek waarbij allerlei zaken aan de orde komen, zoals erfelijke aandoeningen, hoe Esther zich voelt en of ze drinkt of rookt. Tot slot wordt ook nog snel een echo gemaakt. Alles is in orde; het kindje beweegt goed en het hartje klopt. De meting levert een lengte op van 63 mm, normaal bij een zwangerschap van 13 weken. De a terme datum van (ongeveer) 10 oktober wordt hiermee bevestigd.

27 maart Combinatietest
In het verloskundig centrum Nijmegen doen we een zogenaamde combinatietest. Deze test bestaat uit een nekplooimeting en een bloedonderzoek. De nekplooimeting levert een waarde op die de kans op het syndroom van Down wel erg klein maakt. Met een nekplooi van 1,1 mm zit ons kindje ver onder het gemiddelde. Bij een nekplooi dikker dan 3 mm is er een grotere kans op Down. Als een ongeboren kindje het syndroom van Down heeft is de afvoer van vocht slecht. Dit zorgt voor een verdikking van de nekplooi. De uitslag van het bloedonderzoek volgt later.

21 maart Buikje
Bij Esther begint nu een duidelijk buikje zichtbaar te worden. Dit is sneller dan bij de vorige zwangerschap. Toen Esther van Boris zwanger was kwam ze in totaal 9 kilogram aan.

20 maart Tweede echo
Op vrijdag 20 maart wordt een extra echo gemaakt. Hieruit blijkt dat alles in orde is en dat het kindje in Esther's buik in 7 dagen
6 mm gegroeid is. Het is nu ruim 46 mm lang, normaal bij een zwangerschap van 11 weken.

16 maart Nieuwsbericht
In het weekend van 14 / 15 maart vertellen we de familie van Esther's zwangerschap. Na het weekend, op maandag 16 maart, publiceer ik een nieuwsbericht op onze website.

13 maart Eerste echo, eerste foto
Op vrijdag 13 maart laten we een eerste echo maken. We zien een beweeglijk kindje en een snel kloppend hartje. Op de foto hieronder zie je, wat wij ook zagen.

 

Naar boven