Laatste wijziging: 20.10.2006 | Home | Boris | Contact | Copyright | Privacy | Techniek
Naar de foto's
 


Esther zwanger

37 weken en 3 dagen zwangerMalden, april 2005
(tekst: Florian)

Esther is zwanger.
Als alles goed gaat, worden wij in het najaar mama en papa van ons eerste kind. De à terme datum is 11-11-2005.

Hieronder zie je een tijdbalk. Daarop lees je af hoe lang Esther zwanger is.

Onder de tijdbalk staat het nieuws. De laatste nieuwtjes vind je telkens bovenaan.

De tijdbalk is verwijderd.

2 november Een zoon geboren!
Lees over de geboorte van Boris op de speciale webpagina met babynieuws.

1 november Steeds meer weeën
De weeën zetten misschien nog niet écht door, maar het aantal stijgt wel steeds verder. Vorige week woensdag en donderdag waren het er nog maar een paar. Sinds gisteren heeft Esther ongeveer elke 20 minuten een flinke wee. Maar de weeën-series worden nog afgewisseld met pauzes van twee á drie uur. De bevalling lijkt dan ook nog even op zich te laten wachten. Donderdag brengt Esther weer een bezoek aan de verloskundige.

26 oktober Nog even geduld...
Bij het elfde bezoek aan de verloskundige is alles in orde. Jeanne meet de hartslag van het kindje: 140 slagen per minuut, normaal voor een ongeboren baby. Esther weegt nu 59 kg, een halve kilo meer dan 12 dagen geleden. Tijdens het bezoek aan de verloskundige heeft Esther een wee die ongeveer 30 seconden duurt. Maar deze 'oefenweeën' komen nog niet met een vaste regelmaat en duren nog te kort. Dus nog even geduld...

23 oktober Box
Vandaag is Esther 37 weken en 2 dagen zwanger. Dat betekent dat als ons kindje nu geboren wordt, het niet meer 'prematuur' is. Het betekent ook dat de geboorte zich vanaf nu daadwerkelijk kán aankondigen. Daarom zetten we vandaag de box in de woonkamer op. De box hebben we van Jessica. Merijn heeft er ruim een jaar gebruik van gemaakt. Ook maken we de kinderkamer helemaal af door het hemeltje boven het ledikant te bevestigen.

20 oktober Indalen begonnen
Bij het tiende bezoek komt verloskundige Esther van der Ham tot de slotsom dat het indalen is begonnen. Maar het kindje ligt nog niet vast, zoals de verloskundige het zegt. Dat betekent dat het indalen nog niet voltooid is. Esther's buikomvang is 34 centimeter en dat is een flinke toename ten opzichte van vorige week. Verder is alles goed; het hartje klopt luid en duidelijk en Esther's bloeddruk en gewicht zijn in orde. Na het bezoek aan de verloskundige halen we bij de apotheek de 'klossen' die onder het bed moeten.

18 oktober Kraamzorg Zuid Gelderland
'Intake-coördinator' Dorien Hanegraaf van Kraamzorg Zuid Gelderland stelt samen met Esther een contract op. In het contact bepalen Esther en Dorien hoe de 44 uur kraamzorg besteed worden. Vrijwel zeker neemt de ervaren kraamhulp die in de kraamperiode komt een stagiaire mee. Esther geeft aan daar geen bezwaar tegen te hebben.

12 oktober Zwangerschapsverlof
Vandaag heeft Esther haar laatste werkdag van 2005. Met bloemen en cadeautjes nemen de collega's afscheid van Esther. De komende weken kan Esther genieten van haar vrije tijd. Na de geboorte heeft ze nog twaalf weken verlof.

12 oktober Negende bezoek aan de verloskundige
Esther is vandaag 35 weken en 5 dagen zwanger. We komen inmiddels voor de negende keer bij de verloskundige, waarvan de tweede keer bij Audrey. Er is ook een student verloskunde aanwezig. Hij meet en weegt alles. Esther is weer wat zwaarder geworden: de weegschaal geeft nu 58,5 kg aan. Vier weken geleden was dat 57,5 kg. De buikomvang is 31 centimeter (vorige keer 29 cm). Deze buikomvang is goed: het aantal weken zwangerschap min 4 centimeter is voldoende groei. Ook het hartje klopt weer volop. Het kindje ligt nog steeds in de juiste houding, in de zogenaamde hoofdligging. Het indalen is nog niet begonnen. Het volgende bezoek aan de verloskundige is over een week.

11 oktober Altijd is kortjakje ziek
Op 11 oktober is het 'partneravond' bij de zwangerschapscursus van Esther. De mannen krijgen van Michelle uitgebreid uitleg over de naderende bevalling. Verder geeft ze massage-instructie en enkele ontspanningstips. En aan het eind van de twee uur durende bijeenkomst moeten we ook nog eens puffen. Puffen op het melodietje van Altijd is kortjakje ziek of Lo-co-mo-tief. De mannen lachen er wel om, maar volgens Michelle is het hartstikke belangrijk tijdens de bevalling. Volgende week heeft Esther de laatste bijeenkomst. Zonder partners gaat het dan nog één keer over het opvangen van de weeën en over de kraamtijd.

27 september Hoofdligging
We brengen ons achtste bezoek aan de verloskundige. Uit de echo die Jeanne vandaag maakt, blijkt duidelijk dat géén sprake is van een stuitligging. Het kindje ligt met het hoofdje naar beneden. Er is dus sprake van een zogenaamde 'hoofdligging'. Volgens de wetenschap draait een baby na de 32e week zelden nog definitief om. Over ongeveer 3 weken -in de 36e week- moet het indalen beginnen. Jeanne meet ook het ijzergehalte in Esther's bloed. Het is prima in orde. Van de echo die vandaag wordt gemaakt, krijgen we een foto-afdruk mee.

14 september Zevende bezoek aan de verloskundige
Op 14 september krijgen we ook de 'laatste' verloskundige te zien: Audrey. Ze meet en weegt alles en ook het hartje horen we weer kloppen. Esther is tot nu 7,5 kg aangekomen (4 weken geleden: 6,5 kg). De buikomvang is ten opzichte van de vorige keer met 3 cm gegroeid naar 29 cm. Audrey weet niet precies te bepalen of het kind al goed ligt. Het draaien naar de juiste ligging mag nog enkele weken duren. Toch hebben we over veertien dagen in Groesbeek een echo. Audrey wil dan wél weten of er eventueel sprake is van een stuitligging.

10 september De babykamer is af
Op 4 september rond ik de laatste schilderwerkzaamheden af. Op 8 september monteert Jacobs Stijlvol Wonen uit Groesbeek de zonwering en de gordijnen in de babykamer. Op 10 september hangen we de lamp op. Daarmee is de babykamer helemaal klaar. De basiskleuren in het kamertje zijn: wit, oester (een aardekleur), mintgroen en rood. Op de grond ligt een beuken parketvloer.

17 augustus Zesde bezoek aan de verloskundige
Vandaag gaan we voor de zesde keer naar de verloskundige. We horen het hartje weer kloppen en Stefanie meet alles op. Esther is nu 6,5 kg aangekomen. De vorige keer, iets meer dan 4 weken geleden, was dat 5 kg. Haar buikomvang is nu 26 cm (vorige keer 24 cm). Esther is nu 27 weken en 5 dagen zwanger.

16 augustus Cursus!
Esther gaat op zwangerschapscursus. Dinsdagavond 16 augustus ontmoet ze in de St.Jozefschool vijf andere zwangere meiden. Ze komen uit Malden, Molenhoek en Nijmegen. De leeftijden varieren van 24 tot 35 jaar. Op één na worden alle kindertjes verwacht in november. Deze eerste avond is vooral een kennismaking. Na vanavond gaat Esther nog negen keer naar de cursus. Ik mag één keer mee; ergens in de maand oktober.

10 augustus Kinderdagverblijf
Op 10 augustus krijgen we een brief van Catalpa. Onze baby kan vanaf april 2006 terecht in het kinderdagverblijf van Catalpa. Meer dan vijf minuten lopen is het niet. Een paar weken geleden zijn we al rondgeleid door Marjolein, één van de medewerksters van het kinderdagverblijf.

9 augustus Babyspul
Vroeger dan gepland brengt KidsRoom uit Beuningen de babykamer. Omdat ze plaatsgebrek in hun magazijn hebben. Gelukkig is het schilderwerk net af. De twee chauffeurs zetten de meubeltjes meteen in elkaar. Ook het autostoeltje wordt geleverd. Alleen de kinderwagen ontbreekt. Langzaam begint het steeds echter te worden...

6 augustus Babykamer
Vele uren arbeid zit er in: het schilderwerk op de babykamer. Omdat het bestelde behang "Jungle Jim" niet meer leverbaar blijkt te zijn, besluit Esther om het maar zelf te doen. We kopen een sjabloon met dieren uit de jungle, kwasten, vijf kleuren verf en gaan aan de slag. Het sjabloneren is veel werk, maar op zaterdag 6 augustus zit het er op. We zijn tevreden. Misschien is dit nog wel leuker dan Jungle Jim!

20 juli Vijfde bezoek aan de verloskundige
Op woensdag 20 juli bezoeken we voor de 5e keer de verloskundige, Esther Ham. Alles is weer prima in orde. Esther -vandaag 23 weken en 5 dagen zwanger- is nu ongeveer 5 kg aangekomen. Haar buikomvang is 24 centimeter. Alles is gegroeid sinds ons laatste bezoek.

18 juli 'Pret-echo'
Op maandag 18 juli maken we in Uden een zogenaamde 'pret-echo'. We hebben de keuze tussen 2D, 3D en zelfs 4D. Wij kiezen voor 2D, dat geeft een minder gedetailleerd beeld. Zo blijft het uiterlijk van ons kind veel meer een verrassing tot bij de geboorte. We krijgen twee foto's en een DVD met bewegende beelden van ons kindje mee. Zo te zien is alles prima in orde. Aan de hand van de bovenbeenlengte kan de echoscopiste ook de lengte van het kind schatten: ongeveer 25 cm. Deze lengte is normaal voor een zwangerschap van ruim 23 weken.

3 juli Schopbewegingen
Rond deze tijd zijn de bewegingen van het kind duidelijk voelbaar. En niet alleen voor Esther: ook ik voel zo nu en dan het kindje duidelijk een schopje of tikje geven. Als ik mijn hand maar lang genoeg op Esther's buik houd.
15 juni Hartslag 132
Op 15 juni brengen we voor de vierde keer een bezoek aan de verloskundige. De groei van kind en baarmoeder is goed. Het hartje klopt luid en duidelijk, met een hartslag van maar liefst 132 slagen per minuut! Maar voor een ongeboren kind is twee keer de hartslag van de moeder normaal. Pas rond de geboorte daalt dit naar een lager niveau. Volgens 'de boekjes' is het kindje nu ongeveer 20 centimeter lang.

12 juni Een duidelijk buikje
Esther zit nu in de 19e week van haar zwangerschap. Er is al een duidelijk buikje zichtbaar. Ook denkt Esther dat ze af en toe de baby voelt. Maar zeker weten doet ze het niet. Alles gaat verder prima. Esther heeft geen vervelende zwangerschapsverschijnselen.

18 mei Derde bezoek aan de verloskundige
Esther is nu ruim 14 weken zwanger. Vandaag zijn we voor de 3e keer bij de verloskundige. Opnieuw horen we het hartje kloppen. Alles is dus prima in orde. De groei is ruim voldoende, zelfs ietsje meer dan verwacht kan worden. Maar dat zegt de verloskundige op basis van wat ze aan de buitenkant ziet. Er is dus geen echo gemaakt.

28 april Tweede echografie: duim in de mond
In Groesbeek bezoeken we de verloskundige. Dit keer ontvangt Jeanne Kervezee ons. Ze maakt de tweede echo. We zien een heel beweeglijk jongetje of meisje, die aan het duimen lijkt te zijn. Op de echo zijn de vingertjes en de voetjes duidelijk zichtbaar. En ook dit keer zien we het hartje kloppen. De lengte is ongeveer 60 mm, normaal voor dit stadium van de zwangerschap.

13 april Een beweeglijk type
Bij ons eerste bezoek stelt de verloskundige een aantal voor de zwangerschap en bevalling relevante (gezondheids)vragen. We horen via een apparaatje het hartje kloppen. En er is een hoop lawaai. De verloskundige, Stephanie Nas, noemt het dan ook een "beweeglijk type".

11 april "Een intacte éénlinggraviditeit"
Het Radboud schrijft een brief aan de verloskundige. Het ziekenhuis spreekt hierin over een intacte intra-uteriene éénlingraviditeit met positieve hartactie.

30 maart Allereerste echo: het hartje klopt!
Het Radboudziekenhuis in Nijmegen maakt de eerste echo. Hieruit blijkt dat de groei goed is. Op de echo zien we ook het hartje kloppen. Het lijkt op een klein knipperlichtje. We krijgen een afdruk van de echo mee: de eerste foto.