Laatste wijziging: 29.03.2011 | Home | Siebrand | Boris | Contact | Copyright | Disclaimer | Privacy | Techniek


Siebrand
Siebrand in bad, december 2009
Malden, 22 september 2009
(redactie: Florian)

Op 22 september 2009 is onze zoon Siebrand geboren, broertje van Boris.
Hieronder lees je van alles over Siebrand. De laatste nieuwtjes vind je telkens bovenaan.29 maart Praten, tandjes, Siebrand & Boris
Siebrand is nu anderhalf jaar oud. Het gaat goed met hem. Hij loopt, eet en slaapt goed en heeft veel lol. Ook begint hij langzaamaan wat korte woordjes te spreken. "Mama" en "papa" zijn al duidelijk herkenbaar. Van andere woorden spreekt hij een deel uit of een klank (bijvoorbeeld "tus" voor zijn knuffel Pantus of "tikter" voor tractor). In elk geval is steeds beter hoorbaar wat hij bedoelt.
(vervolg van startpagina:)
Siebrand is "pittiger" en assertiever dan zijn oudere broer Boris. Waar Boris vaak lief en afwachtend is als hij iets wil, laat Siebrand juist duidelijk van zich horen door zijn stem te verheffen. Boris speelt vrij weinig met Siebrand; meestal is het meer plagen dan spelen.
Siebrand heeft nu vier boven- en twee ondertanden, vier kiezen en een aantal kiezen die op het punt staan door te komen.
Siebrand slaapt vrij kort. Hij is elke ochtend vroeg wakker (zo tussen half zes en half zeven) en laat dan meteen van zich horen. Wel slaapt hij steeds beter in en slaapt hij 's nachts goed door. Op het kinderdagverblijf gaat het goed. Siebrand speelt leuk en is heel verkennend; hij loopt de hele tijd over het terrein of door het gebouw. Recentelijk was hij in de aangrenzende basisschool een lokaal ingelopen. Vandaar bracht de juf hem terug naar de kinderopvang.

13 januari Lopen: echt wel!
Twee dagen geleden meldde ik nog dat Siebrand niet liep. Op 13 januari begint Siebrand echter opeens langere afstanden door de woonkamer te lopen. Zo loopt hij van de zithoek naar de keuken. Ook heeft hij er veel lol in, zodat hij telkens opnieuw stukjes loopt.

11 januari Lopen...nog niet echt
Twee maanden nadat Siebrand zijn eerste stapjes deed loopt hij nog niet echt. Hij zet soms wat stapjes en loopt 'aan de hand' maar uit zichzelf nog niet. Wel is te zien dat hij steeds meer lol krijgt in het los staan en het stapjes zetten op (zeer) korte afstand, bijvoorbeeld van de salontafel naar de bank, maar echt zelf lopen durft hij nog niet aan. Siebrand is nu 15 en een halve maand oud en Boris liep op dat moment eigenlijk wel. Siebrand is hiermee dus ietsjes later dan zijn oudere broer.

8 januari Minimale gewichtstoename
Op 7 januari gaat Esther met Siebrand naar het consultatiebureau. Siebrand wordt gewogen en gemeten. Onze jongste zoon weegt nu 8520 gram en is 72 centimeter lang. Daarmee is hij ten opzichte van de vorige meting, op 8 oktober 2010, slechts 160 gram zwaarder geworden en 1,5 centimeter in lengte gegroeid. De groei is de afgelopen drie maanden dus minimaal geweest. Wij wijten dit aan het feit dat Siebrand de afgelopen maanden veel verkouden is geweest en regelmatig flink koorts had (zonder echt langere tijd ziek te zijn). Siebrand is nog steeds klein voor zijn leeftijd. De arts geeft aan dat zij het de komende tijd in de gaten wil houden. Zij geeft zelfs al aan een voorstander te zijn van groeimedicatie als Siebrand écht te klein blijft. Dit zou echter pas in zijn puberteit zijn en is dus nog lang niet aan de orde. Siebrand krijgt tenslotte ook nog 2 prikjes, de BMR-vaccinaties. Hoewel hij even moet huilen wordt hij in de dagen daarna niet ziek. Siebrand is nu 15 maanden oud. Toen Boris 15 maanden oud was woog hij 9745 gram (+1225 gr t.o.v. Siebrand) en was hij 77 centimeter lang (+ 5 cm).

Begin januari 2011 Tandjes 5+6
Begin januari worden onderin Siebrands mond twee nieuwe tandjes zichtbaar. De tandjes zijn nog niet helemaal door, maar dat zal de komende weken zeker gebeuren. Als deze tandjes door zijn gekomen heeft Siebrand, nu 15 en een halve maand oud, in totaal zes tandjes, twee boven en vier onder. Met zijn tandjes is Siebrand tot nu toe iets later dan grote broer Boris.

Half november Los staan
Inmiddels kruipt Siebrand al volop. Uit zichzelf opstaan is geen enkel probleem meer. Hij wordt ook al steeds handiger met het langs de tafel lopen. Op 18 november staat Siebrand voor het eerst helemaal los. Tot twee keer toe staat hij langere tijd rechtop zonder zich ergens aan vast te houden. Boris is nu bijna 13 maanden oud.

8 oktober 8360 gram
Op 8 oktober, ongeveer 4 maanden na het 7e bezoek aan het consultatiebureau, weegt Siebrand 8360 gram, een groei van 1560 gram, zo'n 550 gram per maand. Siebrand is nu 70,5 centimeter lang, een groei van 5 cm - ruim een centimeter per maand.

augustus-oktober Tandjes
In de periode augustus tot en met oktober krijgt Siebrand zijn eerste tandjes. Half oktober heeft hij er vier: twee onder en twee boven.


25 juni 6800 gram
Als Siebrand op het consultatiebureau wordt gewogen weegt hij 6800 gram en is hij 65,5 cm lang.

Eind mei / begin juni Kruipen
Het gaat nog langzaam maar Siebrand begint nu te kruipen. Hij is met zijn acht maanden niet veel sneller dan Boris; die begon ongeveer twee weken later met kruipen, maar ging toen wel meteen 'snel'. Siebrand kruipt alleen als hij het nodig vindt, bijvoorbeeld als hij in de woonkamer is en mama of papa in de keuken. Dan kruipt hij naar de keuken. Van staan (bijvoorbeeld tegen de tafel) of zelf opstaan is nog geen sprake maar Siebrand probeert wel vaak uit zichzelf te gaan zitten, wat redelijk lukt.

14 mei Siebrand 6230 gram
Bij het 6e bezoek aan het consultatiebureau blijkt dat Siebrand boven de 6000 gram gegroeid is. Dat wil overigens niet zeggen dat hij al helemaal 'bij' is: Siebrand behoort nog altijd tot de 1% lichtste kinderen in Nederland, met een gewicht dat 25% lager is dan wat het gemiddelde kind van zijn leeftijd heeft. Het advies is dan ook veel eten, volle yoghurt en veel fruit en groente. Gelukkig is dat niet zo'n probleem want Siebrand is een goede eter. Siebrand is overigens 64 centimeter lang; Boris was op dezelfde leeftijd met 66,5 centimeter iets langer en met 6665 gram ook iets zwaarder. Verder zijn er geen bijzonderheden; onze jongste zoon ontwikkelt zich op alle andere gebieden goed. Overigens heeft Siebrand nog geen tandje(s). Boris had met zeven maanden zijn eerste tandje en was daarmee dus aanzienlijk sneller


13 april Siebrand weer van de waterpokken af
Na ongeveer twee weken flink de waterpokken te hebben gehad is Siebrand er nu weer overheen. De rode vlekjes trekken weg en ons jongste zoontje ziet er langzaamaan weer 'normaal' uit. Siebrand is niet echt ziek geworden van de waterpokken.

27 maart Siebrand ook waterpokken
Malden, 29 maart - Siebrand heeft de waterpokken. Terwijl bij grote broer Boris de laatste waterpokken verdwenen, werden bij Siebrand de eerste blaasjes zichtbaar. De waterpokken is een ook voor baby's onschuldige kinderziekte. Normaal-gesproken is een kind één tot twee weken besmet voordat de ziekte zichtbaar wordt. Daarna duurt het nog ongeveer twee weken voor de blaasjes weer weg zijn. Siebrand heeft zo nu en dan koorts maar lijkt niet echt last te hebben van de ziekte. Wel heeft hij veel meer blaasjes dan Boris had. Boris is inmiddels over de ziekte heen.


26 maart Navelbreukje zo goed als weg
Het navelbreukje van Siebrand is zo goed als verdwenen. Eerder schreef ik (zie November - Navelbreukje, een stukje hieronder) dat ons tweede zoon een aangeboren navelbreukje had. Dit is een kleine aandoening die vaak voorkomt bij baby's met een laag geboortegewicht (zoals Siebrand). Normaliter verdwijnt het navelbreukje binnen de eerste drie jaar vanzelf; bij Siebrand is het dus aanzienlijk sneller gegaan, in de eerste zes maanden van zijn leven.

26 maart Siebrand 5820 gram, 61 centimeter
Op vrijdag 26 maart -Siebrand is 6 maanden en 4 dagen oud- gaan we naar het consultatiebureau. Er is een nieuwe arts die Siebrand nakijkt. Alles is in orde. Siebrand is levendig en vrolijk, hij groeit langzaam richting de "groene band" in de groeicurve maar is nog altijd zo'n 25% lichter dan een gemiddeld Nederlands jongetje van zijn leeftijd. Verder is zijn hoofd aan één kant wat platter dan aan de andere kant, maar het is minimaal en er is geen reden voor fysiotherapie (dat gaf de andere arts ons de vorige keer wel in overweging). Het verschil trekt vanzelf weg nu hij vaker op zijn buik ligt. Anna heeft Siebrand gewogen en gemeten; hij is is nu 61 centimeter lang en weegt 5820 gram. Over 6 weken is het volgende bezoek aan het consultatiebureau. Zie ook de groeicurve van Siebrand.

Januari - Februari Siebrand groeit goed
Siebrand ontwikkelt zich goed. Hij eet prima, slaapt veel en lacht steeds meer. Op dit moment slaapt Siebrand nog niet de hele nacht door. Na zijn laatste voeding van rond 23.30 uur wordt hij tot nog toe elke nacht ergens tussen 04 en 06 uur wakker.
Zie ook de gewichtsgrafiek van Siebrand

Eind december Krampjes over; Siebrand lacht
Tegen het eind van december zijn de darmkrampjes van Siebrand voorbij. Hij huilt nu nog maar zelden; alleen als hij honger heeft of op het moment dat hij wil gaan slapen (en zijn duim niet goed kan vinden). Ook maakt Siebrand steeds meer contact. Hij lacht veel, 'praat' door opvallend te kuchen en probeert woordjes na te doen. Zo lukt het hem al heel aardig om het woordje "hai" na te bootsen. Ook als we hem kietelen moet hij lachen. Ondanks deze ontwikkelingen blijft ons tweede zoontje een vrij nerveuze en beweeglijke baby. Siebrand is nu drie maanden en een week oud.

Half december Nerveus
Siebrand is een nerveuze baby. Hij is constant in beweging en schrikt gauw. Hij slaapt ook licht, waarbij de minste aanraking van zijn bedje eveneens tot een schrikreactie leidt. Mogelijk dat de vrij 'hectische' periode in de eerste twee weken van zijn leven de oorzaak van dit nerveuze gedrag zijn. Door middel van warm baden en babymassage brengen we Siebrand regelmatig tot rust; dit werkt gelukkig goed. Boris was juist een heel rustige baby en is ook nu nog een rustig mannetje.

Begin december Krampjes
Siebrand heeft vrij veel last van darmkrampjes. Enige tijd na het eten moet hij vaak even flink huilen, waarbij hij zich helemaal overstrekt. De duur en de frequentie dat hij huilt is de afgelopen tijd wel minder geworden. Boris had weinig last van krampjes, wel huilde Boris vaker als hij alleen gelaten werd, iets waar Siebrand minder last van lijkt te hebben.

24 november Twee prikjes bij het consultatiebureau
Op 24 november krijgt Siebrand zijn eerste inentingen, de DKTP-Hib prik en de Pneu-prik. In tegenstelling tot Boris dus twee prikken, want de inenting tegen Pneu(Pneumokokken C) is pas na de geboorte van Boris in het vaccinatieprogramma opgenomen. Siebrand huilt even bij de prikjes, maar wordt verder niet ziek. Anneke, de verpleegkundige van het consultatiebureau meet en weegt Siebrand. Hij groeit goed sinds de laatste meting met zo'n 28 gram per dag. Daarmee is hij nu op een gewicht van 3530 gram, 1670 gram meer dan bij zijn geboorte. Siebrand is nu 50 centimeter lang, 8 centimeter meer dan bij zijn geboorte. Ons tweede zoontje is vandaag 2 maanden en 1 dag oud.


November Navelbreukje
Siebrand heeft een zogenaamde aangeboren 'navelbreuk'. Een internetsite van een zorgverzekeraar zegt daar het volgende over: 'Een navelbreuk is een zwakke plek in de buikwand, waardoor de ingewanden door de navel naar buiten stulpen. De navel ziet er daardoor uit als een bult. Een navelbreuk komt bij baby’s vrij vaak voor. Meestal is de navelbreuk aangeboren, maar de breuk kan ook tijdens het eerste levensjaar ontstaan. Dit gebeurt wanneer het navellitteken niet stevig genoeg is. Het is een onschuldige aandoening. Bij baby's geneest een navelbreuk meestal binnen drie jaar vanzelf.' Een kinderarts voegt daar aan toe: 'De navelbreuk is het gevolg van een onvolkomen aaneengroeien van de twee helften van de buikwand ter hoogte van de navel. Het komt veel voor, met name bij kinderen met een laag geboortegewicht, meisjes en donkere kindertjes.' In januari kijkt de kinderarts in het UMC er nog een keer naar. Siebrand lijkt geen last te hebben van het navelbreukje; het ziet er alleen niet zo mooi uit.


29 oktober Controle door de arts
Op 29 oktober doet de kinderarts in het UMC een (standaard) nacontrole. Siebrand wordt gewogen, gemeten en helemaal nagekeken. Volgens de dokter doet hij het prima; er zijn geen bijzonderheden. Het ziekenhuis doet nog steeds onderzoek naar de reden van Siebrand's dysmaturiteit. Een klein infarct van de placenta wordt als meest waarschijnlijke oorzaak gezien. Een andere mogelijkheid is dat een infectie bij Esther de oorzaak is. Ondertussen groeit Siebrand langzaam 'de curve in', oftewel, hij haalt zijn achterstand in. Siebrand weegt nu 2820 gram en is 47 centimeter lang. Dit betekent een gewichtstoename van 32 gram per dag een een groei in lengte van 5 centimeter gedurende de afgelopen drie weken.

9 oktober 2190 gram
Zonder afspraak gaan we op vrijdag 9 oktober naar het consultatiebureau in Malden. Daar wegen we Siebrand. Hij weegt nu 2190 gram, 330 gram meer dan bij zijn geboorte. Dit betekent een groei van 28 gram per dag (198 gram per week) vanaf zijn minimumgewicht. Dit is goed, maar nog altijd minder dan Boris in de eerste weken van zijn leven behaalde (dat liep op tot maar liefst 45 gram gemiddeld per dag).

5 oktober Siebrand naar huis
Sneller dan aanvankelijk gedacht mag Siebrand op maandag 5 oktober naar huis. Hij weegt nu 2070 gram, houdt zijn temperatuur goed en groeit gemiddeld met 30 gram per dag.
Zie nieuwsbericht

30 september Siebrand boven zijn geboortegewicht
Een kleine mijlpaal wordt bereikt als Siebrand weer boven zijn geboortegewicht komt. De groei -noodzakelijk om naar huis te mogen- kan nu echt beginnen.
Zie nieuwsbericht

24 september Siebrand langere tijd in het ziekenhuis
Omdat Siebrand veel te licht is, moet hij vermoedelijk langere tijd in het ziekenhuis verblijven.
Zie nieuwsbericht

23 september Eigen startpagina Siebrand
Siebrand heeft, net als Boris, een eigen startpagina. Je vindt daar hyperlinks naar nieuwsberichten en foto's.

22 september Siebrand geboren
Dinsdag 22 september om 18.22 uur is na 37 weken+3 dagen onze tweede zoon en het broertje van Boris geboren. Zijn naam is Siebrand. Siebrand weegt bij zijn geboorte 1860 gram en is 42 centimeter lang.
Je leest meer over Siebrand op de startpagina van onze website. Over enkele dagen krijgt Siebrand zijn eigen gedeelte op deze site. Je leest daar dan alles over onze zoon en ziet er meer foto's.


Siebrand op weg naar het ziekenhuis, ongeveer een half uur na zijn geboorte


Februari - september Zwangerschap
Je leest alles over Esther's tweede zwangerschap in de rubriek Esther zwanger.

Naar boven