Laatste wijziging: 28.02.2007 | Home | Familie | Contact | Copyright | Privacy | Techniek


Foto's van mama, opa en oma in Nederland

Nijmegen (circa 1956 - 1967)

(Tekst / redactie: Florian)

Huis Mariënboom, NijmegenNa hun vertrek uit Indonesië op 2 augustus 1956 komt de familie op 31 augustus 1956 aan in Nederland.
Zoals veel repatrianten uit Nederlands-Indië plaatst de Nederlandse overheid hen in een tijdelijke opvang. Voor mama en haar familie was dat eerst het Huis Mariënboom in Nijmegen, op de foto links. Na korte tijd worden ze overgeplaatst naar Groesbeek. Iets later krijgen opa en oma een huis in de wijk Hatert in Nijmegen (foto rechts hieronder).

In Nederland is de familie van oma behoorlijk uit elkaar gehaald: oma komt terecht in Nijmegen terwijl zussen van haar in Haarlem en Friesland gehuisvest worden. Oma heeft er nog van alles aan gedaan om ook in Haarlem te kunnen wonen maar dat is uiteindelijk niet gelukt.

Kamerlingh Onnesstraat, Nijmegen-HatertIn Nederland zag mama voor het eerst van haar leven sneeuw. Opa, die in Indonesië avontuurlijker was ingesteld dan in Nederland, had wel echte sneeuw gezien. Dat was op de bergtoppen van Irian Jaya, het eiland waar opa nog even gewerkt heeft en waar hij in 1956 - als het aan hem had gelegen - naar toe was gegaan.

Ook Suriname was in 1956 een optie, daar hadden opa en oma familie wonen die hen een plek aanboden om te leven. Maar oma was onverbiddelijk: het werd Nederland, of anders het destijds onder Nederlands-Indische mensen populaire Australië. Omdat Australië in die tijd geen 'kleurlingen' opnam moest de familie echter naar Nederland.

Sint Jacobslaan, Nijmegen-Hatertse HeiZo kwam mama in Nijmegen terecht waar ze papa ontmoette. Het stel ging samenwonen in een flat in de wijk Hatertse Hei, aan de Sint Jacobslaan (foto links hiernaast). Nog voordat ik werd geboren verhuisden ze naar Neerbosch, en in 1972 naar Malden.

Bekijk hier de foto's:
mama, opa, oma en Leo in de periode 1956 - 1967

Naar boven