Laatste wijziging: 28.02.2007 | Home | Familie | Contact | Copyright | Privacy | Techniek


Foto's van mama, opa en oma

Nederlands-Indië / Indonesië (1941 - 1956)

(Tekst / redactie: Florian)

onbekend (ansichtkaart in foto-album)Mijn moeder is geboren in Surabaja, haar ouders - mijn opa en oma - zijn beiden geboren in Madiun. Surabaja en Madiun liggen in het oosten van het eiland Java. Destijds was Java (nu: Djawa) deel van de kolonie Nederlands-Indië.

Mijn opa werkte als technisch ingenieur in de scheepvaart / scheepsbouw. Daarom woonde het gezin in de havenstad Surabaja. In 1956 zijn mama, opa en oma, net als veel andere Nederlands-Indische mensen, naar Nederland vertrokken. Dat was min of meer noodgedwongen; de andere optie was het aannemen van de Indonesische nationaliteit. Mama was toen 15 jaar oud; mijn opa en oma 46 en 45 jaar. Overigens maakte op dat moment ook Leo, een neef van mijn moeder, deel uit van het gezin. Hij en de moeder van mijn oma gingen ook Surabaja (ansichtkaart in foto-album)mee naar Nederland.

De foto's zijn afkomstig uit het enige foto-album dat overgebleven is van de tijd in Indonesië. Het is een album dat Leo samenstelde en dat nu bij Jessica is. De foto's uit dit album heb ik gescand zodat ik ze op deze website kan laten zien.
Op sommige foto's staan familieleden of personen van wie ik niet weet wie ze zijn.

De foto's heb ik ingedeeld in twee groepen: foto's die gemaakt zijn in en rond het huis in Surabaja en foto's die gemaakt zijn in Lebaksari en Batu. De plaatsen Lebaksari en Batu waren in de jaren 40 en 50 populaire vakantie-oorden in het binnenland van Oost-Java. Mama is daar - naar wat mijn oma verteld heeft - meerdere keren op vakantie geweest. MS Sibajak, Kon. Rotterdamsche Lloyd (ansichtkaart in foto-album)

Bekijk hier de foto's:


Foto's gemaakt in Surabaja

Foto's gemaakt in Lebaksari en Batu


Kijk ook bij het onderwerp mama in Nederland 1956-1966Naar boven