Laatste wijziging: 12.12.2010 | Home | Boris | Zwanger | Contact | Copyright | Disclaimer | Privacy | Techniek


Boris

Ons lieve ventje op zijn 2e verjaardag Malden, 2 november 2005
(redactie: Florian)

Op 2 november 2005 is onze zoon Boris geboren.

Hieronder lees je van alles over Boris. Op de tijdbalk (de krokodil) zie je hoe oud hij precies is.

Onder de tijdbalk staat het nieuws. De laatste nieuwtjes vind je telkens bovenaan.

Lilypie website

Begin oktober 2010 Boris' knie geheel hersteld
Na ruim een week is Boris' knie geheel hersteld van de kneuzing die hij op 25 september had opgelopen.

25 september 2010 Boris' knie zwaar gekneusd
Boris heeft zijn rechterknie zwaar gekneusd. Afgelopen donderdag is hij op het schoolplein op zijn knie gevallen. Vrijdag had hij nergens last van en hebben we zelfs nog anderhalf uur in het bos gewandeld. Vandaag, zaterdag, liep Boris na een autoritje opeens te hinkelen. Eenmaal thuis werd de pijn nog erger en zijn we naar de huisarts gegaan. Deze stelde vast dat er sprake is van tenminste een zware kneuzing. Mogelijk dat de boswandeling van gisteren voor een zodanige belasting heeft gezorgd dat de kneuzing vandaag aan het licht is gekomen. Als de pijn maandag niet minder is moet er een foto gemaakt worden. Boris moet het nu even rustig aan doen.


1 juli 2010 Boris naar groep 2
Boris gaat na de zomervakantie op de basisschool naar groep 2. Dat is de uitkomst van een gesprek en van een aantal tests op het gebied van taal- en rekenontwikkeling. Op taalgebied scoorde Boris het maximaal haalbare; op rekengebied was dit het gemiddelde voor zijn leeftijd. Omdat Boris pas in november vorig jaar begonnen is, bestond de mogelijkheid dat hij groep 1 een tweede keer zou doen. Dat is dus niet het geval. Boris is er trots op dat hij doorgaat naar de oudere groep. Belangrijkste aandachtspunt voor Boris is op dit moment het "luisteren naar de juf".

20 maart 2010 Waterpokken weer voorbij
Na ongeveer een week is Boris weer van de waterpokken af. Boris heeft er weinig last van gehad en het aantal pokken viel ook mee. Onze zoon is twee dagen van school thuis gebleven vanwege de waterpokken.


12 maart 2010 Boris heeft de waterpokken
Boris heeft de waterpokken. Het is de eerste keer dat Boris één van de bekende kinderziekten krijgt. Onze oudste zoon heeft lichte koorts, eet wat minder maar is verder niet echt ziek. Op Boris' school zijn al meer kinderen besmet met de waterpokken.
Informatie op de website van het Rivm


13 februari 2009 Boris allergisch voor cashewnoten, RS-virus
Op vrijdag 13 februari kregen we in het UMC St. Radboudziekenhuis de uitslag van een aantal (bloed-)onderzoeken dat uitgevoerd is bij Boris. Zoals verwacht bleek hij behoorlijk allergisch te zijn voor cashewnoten. Verder heeft Boris een lichte melk-allergie.
Zie nieuwsbericht

januari 2009 Boris zindelijk
De afgelopen twee weken is Boris, in hoog tempo, min of meer zindelijk geworden. Hij geeft consequent aan wanneer hij naar de wc wil en doet daar dan ook alles.
Lees nieuwsbericht

7 november 2008 Consultatiebureau: Boris doet het prima
Op 7 november gaat Boris naar het consultatiebureau. De kinderarts onderzoekt hem uitgebreid. Het complete verslag lees je in het speciale nieuwsbericht.

Zomer 2008 Typische woordjes
Boris is nu drie. Hij kan heel goed praten voor zijn leeftijd. Desondanks is het natuurlijk allemaal nog niet perfect. Een paar typische woordjes van Boris zijn: wanden hassen (handen wassen), Italilië (Italië), verderkijker (verrekijker), papi (papa?), slemmen (zwemmen), klippen (knippen), achteruitpiepen (achteruitrijden, afgeleid van het gepiep van vrachtwagens die achteruit rijden).

4 juli 2008 Boris groeit
Op 4 juli gaat Boris naar het consultatiebureau. De sociaal-verpleegkundige meet en weegt hem weer. Zijn groei is normaal. Boris weegt nu 12,7 kg (december 2007: 11,8 kg) en is 91,5 centimeter lang (dec. 2007: 87,5 cm). Ook de Kippi-vragenlijst levert geen bijzonderheden op; zijn ontwikkeling is prima op alle gebieden. Boris is nu 2 jaar en 7 maanden oud.
Bekijk de groeicurve om Boris' groei te zien


28 januari 2008 Eerste tandartsbezoek Boris
Vandaag bezoekt Boris voor het eerst de tandarts.
Lees bericht en bekijk de 3 foto's

21 december 2007 Boris groeit verder
Vandaag is Boris twee jaar en anderhalve maand oud. We bezoeken het consultatiebureau, dat tijdelijk in Mook (Limburg) is gevestigd. Boris is ten opzichte van zijn laatste bezoek in juni 1435 gram zwaarder en 5,5 cm langer geworden. Hij weegt nu 11,85 kilo en is 87,5 centimeter lang. Hiermee zit hij prima in zijn groeicurve maar blijft Boris net iets kleiner en lichter dan het gemiddelde in Nederland.
Zie ook de groeicurve van Boris

16 oktober 2007 Eerste plasje op potje
Ongeveer twee weken voor zijn tweede verjaardag doet Boris zijn eerste plasje op het potje.Vlak voor het naar bed gaan geeft Boris zelf aan dat hij op het potje wil. Eenmaal op het potje in de badkamer doet hij ook daadwerkelijk zijn eerste plasje. Als papa en mama laten blijken dat ze dit heel goed vinden, glimt Boris van trots.
Zie ook de foto

september 2007 Einzelgänger
Deze zomer begint Boris echt veel te praten. Hij begint ook met het maken van zinnetjes van twee of drie woorden, zoals "schone luier aan". Boris heeft thuis de meeste praatjes; op het kinderdagverblijf is hij wat stiller. Op een feestje dat het kindercentrum voor de ouders en kinderen organiseert, zien we dat Boris ook een beetje een 'einzelgänger' is. Terwijl andere kinderen samen spelen, loopt Boris wat vaker in zijn eentje over het terrein. Toch trekt hij ook met de andere kinderen op, voornamelijk met zijn maatje Chris, die ongeveer een half jaar ouder is dan Boris.

22 juni 2007 Boris boven de 10 kg
Op vrijdag 22 juni gaan we met Boris naar het consultatiebureau. Bij het wegen blijkt dat hij de 10 kilo-grens heeft overschreden. Hij weegt nu 10.365 gram en is 82 centimeter lang. Dit is respectievelijk 620 gram en 5 centimeter meer dan vier maanden geleden. Boris zit hiermee nog steeds iets onder het gemiddelde van zijn leeftijdgenootjes. Ook nemen we met de verpleegkundige de zogenaamde Kippi-lijst door. Hieruit blijkt dat er geen bijzonderheden zijn in de ontwikkeling van ons zoontje.
Bekijk de groeicurve van Boris

April - juni 2007 Praatjes
Boris is nu anderhalf jaar. Steeds duidelijker begint hij allerlei woordjes uit te spreken (of hij maakt associerende woordjes), bijvoorbeeld: "iets" (fiets), "is" (vis), "kaas", "boo" (boot), "poes", "mouw" (poes), "wroem-wroem" (auto), "oma", "woef-woef" (hond), "daa" (daar), "maa" (maan), "laken". Uiteraard zegt Boris al langere tijd "mama" en "papa". Ook groeit ons ventje goed. In juni gaan we weer naar het consultatiebureau. Dan weten we precies hoe lang en hoe zwaar Boris is.

Begin maart 2007 Boris loopt
Vanaf begin maart -Boris is nu 16 maanden oud- loopt Boris echt goed. Hij valt nog maar nauwelijks en we zien hem bijna niet meer kruipen. Als we Boris achterna zitten, één van zijn favoriete spelletjes, begint hij zelfs een beetje te rennen.

Half februari 2007 Boris gaat lopen
Zette Boris op 15 januari zijn eerste losse stapjes, rond deze tijd begint Boris echt "grotere afstanden" te lopen. Het gaat dan om enkele meters die hij door de kamer en de keuken aflegt. Ons ventje loopt nu dus niet meer achter zijn Fisher-Pricewagen of een stoel, maar helemaal los. Boris kruipt overigens nog steeds, maar wel duidelijk minder. Ons zoontje is nu ruim 15 maanden oud.

2 februari 2007 Boris: 9745 gram, 77 centimeter
Vandaag gaan we met Boris naar het consultatiebureau in Malden. Kinderarts Silvia onderzoekt Boris en geeft hem twee prikjes.
Lees complete bericht

15 januari 2007 Boris zet eerste losse stapjes
Vandaag zet Boris zijn eerste echte losse stapjes. Al langere tijd probeert hij het en loopt hij fanatiek achter zijn loopwagen aan, de hele woonkamer door. Maar echt los lopen durfde ons zoontje tot nu nog niet. Boris is vandaag 14 maanden, één week en zes dagen oud.

29 december 2006 Boris van bronchitis hersteld
Een controlebezoekje aan de huisarts wijst uit dat Boris na zijn penicillinekuur geheel van zijn bronchitis verlost is. Na enkele maanden van zware verkoudheid lijkt Boris nu weer helemaal de oude.

18 december 2006 Opnieuw bronchitis
Nadat Boris in oktober al eerder bronchitis heeft, stelt huisarts Jacobs dat nu opnieuw bij hem vast. Boris heeft niet zo'n last als de vorige keer maar krijgt van de huisarts toch een penicillinekuur om de bronchitis te bestrijden. Ons ventje heeft al meerdere weken te kampen met kriebelhoest en met regelmatig terugkerende koorts. Nadat zijn lichaamstemperatuur het afgelopen weekend eerst zakt tot 35 graden en vervolgens stijgt naar bijna 40 graden, gaan we met hem naar de huisarts.

Half november 2006 Tandje 5 en 6
Ergens in november -we weten niet precies wanneer- komen het vijfde en zesde tandje van Boris door. Hij heeft nu zes melktandjes: twee onder en nu dus vier boven. De twee nieuwe boventandjes 'schimmeren' al een behoorlijke tijd door het tandvlees maar laten toch nog lang op zich wachten. Als Boris dan een keer lacht, zie ik tot mijn verbazing de twee nieuwe tandjes.

10 november 2006 8865 gram en 74 centimeter
Op 10 november gaat Boris weer naar het consultatiebureau. Boris weegt nu 8865 gram en is 74 centimeter lang. Volgens Ans, de verpleegkundige, is zijn groei goed. Boris zit qua gewicht en lengte net iets onder het gemiddelde van alle Nederlandse kindertjes. Ook de ontwikkeling van Boris is naar behoren: hij kruipt, gaat uit zichzelf staan, kan heel kleine dingetjes goed vastpakken, kan zichzelf goed vermaken, zwaait gedag, doet ondeugende dingen (en kijkt daarbij telkens naar papa en mama of het wel mag) en zegt wat eenvoudige woordjes (zoals 'kijken'). Boris krijgt ook een DKTP-inenting. Ook nu geeft Boris er niet veel om. Hij huilt heel eventjes maar gaat dan weer over tot de orde van de dag.
Bekijk de groeicurve van Boris

2 november 2006 Ik ben 1!
Op 2 november is Boris alweer 1 jaar. We vieren zijn verjaardag op 2 en op 4 november. Op 2 november komen de opa's en oma en Rob, Suzanne en hun kinderen. Op 4 november komen familie, vrienden en buurtgenoten. Het is een heel gezellige en drukke verjaardag en Boris krijgt veel leuke cadeautjes.
Bekijk de foto's van Boris' eerste verjaardag

19 oktober 2006 Voor 't eerst naar de huisarts: bronchitis
Als onze zoon al enkele weken last heeft van slijm en licht hoesten, gaat Esther op 19 oktober met Boris naar de huisarts. Deze stelt vast dat Boris bronchitis heeft. Bronchitis is een ontsteking van de luchtwegen. Om de aandoening snel te bestrijden schrijft de arts een aantal medicijnen voor. Toch is Boris niet 'ziek': hij heeft geen koorts, is vrolijk en eet en drinkt goed. Het is het eerste bezoek van Boris aan de huisarts en de eerste keer dat hij medicijnen krijgt.

Half sept. - half okt. 2006 Boris gaat staan
Rond half september blijft Boris staan als we hem rechtop zetten. Tenminste, als hij zich ergens aan vast kan houden. Ongeveer een maand later, zo rond half oktober, gaat Boris uit zichzelf staan. Vanuit zitten op de grond krabbelt Boris overeind. Het gaat nog een beetje moeizaam, maar als hij staat, staat hij stabiel. Boris vindt het leuk om staand tegen de salontafel televisie te kijken.

Ca. 21 september 2006 Twee boventandjes
Vrijwel gelijktijdig komen rond 21 september twee boventandjes van Boris door. De weken voorafgaand aan dit doorkomen heeft Boris duidelijk last. Hij bijt overal op en is aan het knarsetanden. Enkele dagen voor het doorkomen van de twee middelste boventandjes bloedt het nog even. Maar nu heeft Boris vier mooie tanden: twee onder en twee boven.

29 augustus 2006 40 graden
Tijdens onze vakantie wordt Boris voor het eerst ziek. Zijn temperatuur is op een gegeven moment 40,01 graden. Voor een baby van 10 maanden is dit overigens niet heel bijzonder. Met twee zetpilletjes brengen we de temperatuur snel naar beneden. Op 30 augustus meten we nog maar 37,3 graden. Toch is Boris een aantal dagen huilerig en eet en slaapt hij slecht.

4 augustus 2006 8140 gram, 70 cm
Op vrijdag 4 augustus 2006 gaat Esther met Boris naar het consultatiebureau. Er zijn geen bijzonderheden. De arts bekijkt de heupjes van Boris en zijn ogen. Alles is in orde. Ook weegt de verpleegkundige Boris. Met 8140 gram is hij 440 gram zwaarder dan een maand geleden. De groei is gering: 1,3 centimeter in vier weken. Boris is nu 70,3 centimeter lang, ruim 26 centimeter langer dan bij zijn geboorte. Bekijk hier zijn groeicurve

Half juli 2006 Kruipen
Ongeveer half juli gaat Boris kruipen. Van de ene dag op de andere gaat hij op handjes en knietjes door de woonkamer en de achtertuin. De eerste dag gaat het nog een beetje moeizaam en rust Boris regelmatig uit. Maar na enkele dagen oefening kruipt Boris er lustig op los. Gaat mama naar de keuken, dan volgt Boris. Alleen de drempel van de keuken naar de tuin is nog iets te hoog voor Boris.

7 juli 2006 KIPPI
Op vrijdag 7 juli bezoeken we na een wat langere periode weer het consultatiebureau in Malden. Thuis hebben we al de zogenaamde KIPPI-vragenlijst ingevuld. Hieruit haalt het consultatiebureau informatie over de sociale ontwikkeling van ons zoontje. We bespreken de lijst met de sociaal-verpleegkundige. Het gesprek is kort, want er zijn geen bijzonderheden. Ook wegen en meten we Boris. Met 7700 gram is hij ruim 900 gram zwaarder dan twee maanden geleden. In die tijd groeit Boris iets meer dan twee centimeter; hij is nu 69 centimeter lang. Niet al te groot, maar keurig in het groene vlak van de groeicurve.
Bekijk de groeicurve van Boris

Juni 2006 Eerste tandje
In de maand juni -ons zoontje is nu ongeveer zeven maanden oud- komt Boris' eerste tandje door. Ongeveer half juli volgt een tweede melktandje. Beide tandjes zitten onder, in het midden. Na het doorkomen van de twee tandjes gaat Boris opvallend minder kwijlen. Van het doorkomen heeft hij weinig last.

9 mei 2006 6790 gram en 67 centimeter
Bij het bezoek aan het consultatiebureau op dinsdag 9 mei blijkt dat Boris flink gegroeid is. Hij is nu 6790 gram zwaar en 66,7 centimeter lang. De omvang van zijn hoofdje houdt gelijke tred met deze groei. Kinderarts Silvia onderzoekt Boris en let daarbij speciaal op zijn hartje en zijn heupjes. Ze vertelt ons dat er geen enkele hartruis te horen is. Silvia zegt verder dat Boris een "zeer symmetrische bouw heeft" en dat zijn heupjes er prima uitzien. Alleen het ruwe plekje op zijn rechterwang moeten we behandelen. Waarschijnlijk door de enzymen in zijn speeksel, dat door het duimen voortdurend op zijn wang komt, blijft het plekje schraal. Als het binnen enkele weken niet weg is, krijgen we hormoonzalf voorgeschreven.
Lees het uitgebreide nieuwsbericht
Bekijk de groeicurve van Boris

20 april 2006 Voor 't eerst naar het kinderdagverblijf
Op donderdag 20 april gaat onze zoon voor het eerst naar het kinderdagverblijf. Boris is dan vijf en een halve maand oud. Als ik Boris 's morgens overgeef aan leidster Suzanne moet hij breed lachen. En als Esther hem na zijn eerste dag zonder papa en mama 's middags weer komt ophalen is hij nog net zo vrolijk. Boris is ingedeeld in een groep kindertjes van 0 tot 4 jaar. Voorlopig gaat hij één dag per week naar de opvang. De leidsters zetten na deze eerste dag in het klappertje van Boris dat hij een "een heerlijk lief, schattig, vrolijk mannetje" is.
Lees het uitgebreide nieuwsbericht

16 maart 2006 Eerste fruithapje
Op donderdag 16 maart eet Boris - op dat moment vier en een halve maand oud- zijn eerste fruithapje. De smaak is appel-banaan. Eindelijk iets anders dan melk... Boris vindt het heerlijk. Na elke hap steekt ons zoontje steevast zijn duim in zijn mond. Ook de dagen erna blijft hij zijn fruithapje opeten. Omdat Boris zelf de lepel wil vasthouden zorgt ieder fruithapje wel voor een hoop geknoei...

3 maart 2006 Derde prikje; Boris groeit langzaam
Vandaag krijgt Boris zijn derde en voorlopig laatste Hib/DKTP-prikje. Hij lijkt er nóg minder om te geven dan de vorige keren. Ook de dag na het prikje heeft Boris nergens last van. De groei van Boris neemt ietsjes af. Voor het eerst valt hij buiten de groeicurve van het consultatiebureau. Boris weegt nu exact 5200 gram (1 maand geleden: 4925) en is 60,5 cm lang (1 maand geleden: 58,0 cm). Maar Boris eet uitstekend, is zeer vrolijk en levendig, dus wij maken ons nergens zorgen over. Hij begint nu ook 'praatjes' te krijgen: als we wat (eenvoudigs) zeggen, probeert hij het na te bootsen.
Bekijk hier de groeicurve van Boris.

3 februari 2006 Tweede Hib/DKTP prikje
Boris is vandaag precies 3 maanden en één dag oud. We gaan met hem naar het consultatiebureau in Malden. De dokterassistente weegt Boris. Met 4920 gram haalt hij de 5 kilo nog net niet. Het is 390 gram meer dan twee en een halve week geleden. Bovendien is zijn huidige gewicht (op 30 gram na) een verdubbeling van zijn geboortegewicht. Ook in de lengte groeit Boris goed. Hij is nu ruim 58 centimeter lang. Dat is 3 centimeter meer dan een maand geleden. In de groeicurven klimt Boris iets meer naar het midden, wat heel goed is omdat hij vrij klein is. Na het wegen en meten onderzoekt dokter Silvia Boris van top tot teen. Volgens haar gaat het goed met Boris. Zijn reacties en reflexen zijn prima. Zijn rug- en nekspieren zijn een stuk beter dan bij het vorige bezoek. Ook zijn heupjes zijn helemaal in orde. Aan het eind van het onderzoek krijgt Boris zijn tweede Hib/DKTP-prikje. Net als vier weken geleden huilt Boris heel even. Daarna valt hij diep in slaap.
Bekijk hier de foto's

17 januari 2006 110 gram erbij
Boris komt de afgelopen 11 dagen 110 gram aan en weegt nu 4530 gram. Dat blijkt als Esther Boris vandaag in het consultatiebureau weegt. Deze groei is aan de lage kant. Boris is de laatste twee dagen een beetje huilerig. Misschien dat hij 'regeldagen' heeft. Tijdens regeldagen heeft een baby meer honger. Zo geeft het kindje in feite aan dat de borstvoeding toe moet nemen; het 'regelt' in feite de hoeveelheid melkproductie.

6 januari 2006 Hib/DKTP prikje
Op 6 januari krijgt Boris zijn eerste Hib/DKTP prikje. Hib staat voor Haemophilus Influenza type B en DKTP betekent difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Het zijn allemaal besmettelijke en/of ernstige (kinder)ziekten. Als verpleegkundige Ans het prikje in Boris' linkerbeen zet moet hij eventjes heel hard huilen. Tien minuten na de prik slaapt hij alweer als een roos. We wegen Boris ook; hij weegt nu 4420 gram, 190 gram meer dan tien dagen geleden. Het groeitempo is daarmee iets afgenomen. In de gewichtscurve blijft Boris in het 'groen' maar wel helemaal onderin. En ook met zijn lengte van 55 centimeter (11 centimeter meer dan bij zijn geboorte) zit hij laag in de curve. Van de verpleegkundige krijgen we tenslotte het advies om Boris vaker op zijn buik te leggen. Zijn rug- en nekspieren zijn namelijk nog niet zo sterk.


Boris, precies 8 weken oud29 december Eerste officiële pasfoto
Omdat we met enige regelmaat naar het buitenland gaan en in het voorjaar ook op vakantie willen, maakt Combi Malden vandaag een pasfoto van Boris. Bij de derde poging stopt Boris met huilen en heeft hij zijn ogen open. Binnenkort gaan we naar het gemeentehuis. Dan komt Boris officieel in onze paspoorten.

27 december Van 2,4 naar 4,2
In het consultatiebureau in Malden wegen we Boris. Hij is nu precies 7 weken en 6 dagen oud. Woog Boris bij zijn geboorte nog ongeveer 2,4 kg, vandaag geeft de weegschaal 4,2 kg aan, 4230 gram om precies te zijn. Daarmee is Boris sinds zijn minimumgewicht van 2330 gram nu 1900 gram aangekomen. Dat is 34,5 gram per dag, terwijl 30 gram per dag al heel goed is. Boris heeft nog wel vrij veel last van darmkrampjes. We hebben nu homeopathische druppeltjes voor hem gekocht om de pijn wat te verlichten. Verder doet Boris het prima. Hij slaapt goed en sinds een week of twee ook zonder problemen iedere nacht in zijn eigen bedje.


Boris op de weegschaal in het consultatiebureau


13 december Alleen slapen
Boris is vandaag bijna 6 weken oud. Mama en oma Tineke gaan Boris wegen. Ze doen dat bij het consultatiebureau in Malden. Daar kan je iedere dinsdag je baby wegen. Nadat Boris al zijn kleertjes uit heeft, legt Esther Boris op de weegschaal: 3815 gram. Dat is 1340 gram meer dan bij zijn geboorte en 300 gram meer dan twee weken geleden. Boris groeit goed. Hij heeft de laatste paar dagen wel veel last van darmkrampjes. Door een beetje op te letten wat we eten proberen we het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor Boris. Boris slaapt overdag goed. De eerste helft van de nacht gaat het meestal wat minder. Dan is Boris huilerig en wil hij eigenlijk alleen maar tussen ons in slapen. Toch slaapt Boris nu óf in zijn wiegje, óf in zijn eigen bedje. In de tweede helft van de nacht slaapt Boris meestal wel prima, en uitslapen kan hij helemaal goed. Wel zo fijn in het weekend.

2 december Ooievaarsbeetjes
Vandaag is Boris precies 1 maand oud. We gaan vandaag ook voor het eerst naar de arts in het consultatiebureau. Eerst wegen en meten de assistentes Boris. Hij weegt 3515 gram en is 51 centimeter lang. Boris is nu dus 1040 gram zwaarder en 7 centimeter langer dan bij zijn geboorte. In de groeicurve zit Boris een beetje onder het gemiddelde. Maar hij zit wel in de 'groene zone', dus zijn gewicht en lengte zijn niet te gering. De arts vertelt dat Boris zogenaamde 'ooievaarsbeetjes' * heeft. Dat zijn rode plekken bij zijn oogjes en in zijn nek. Alsof de ooievaar hem daar vast heeft gehad in zijn snavel. Deze rode plekjes verdwijnen na 6 tot 12 maanden weer. Verder adviseert de arts om Boris vijf keer per dag enkele minuten op zijn buik te leggen. Dat is goed voor de spierontwikkeling in zijn rug en nek. Tenslotte voert de arts alle standaardcontroles uit en geeft ze uitleg over de inentingsprikjes die Boris begin januari krijgt.
*) Ooievaarsbeetjes zijn aandoeningen van de haarvaten van de huid die op specifieke plaatsen zitten: midden op het voorhoofd of achter in de nek, of op de oogleden, en die in de loop van het eerste levensjaar opbleke
n (bron: Medisch Adviescollege / AMC Amsterdam)

22 november 815 gram en 4 centimeter erbij!
Esther weegt Boris in het consultatiebureau in Malden. Sinds zijn geboorte is Boris 670 gram aangekomen. En zijn gewicht van 3145 gram is maar liefst 815 gram méér dan zijn minimumgewicht van 2330 gram. Dat weegt Boris namelijk op 4 november, als hij het ziekenhuis verlaat. De afgelopen 18 dagen komt Boris dus ruim 45 gram per dag aan. In lengte neemt Boris sinds zijn geboorte ongeveer 4 centimeter toe.

18 november Gehoorscreening: oren Boris in orde
Sinds enkele maanden test de GGD het gehoor van in Nederland geboren baby's als ze pas twee weken oud zijn. Voorheen gebeurde dat pas op latere leeftijd, maar nieuwe apparatuur maakt jong testen mogelijk. Er kan dan ook sneller wat gedaan worden als er gehoorproblemen zouden zijn. Boris scoort zowel op zijn linker- als rechteroor de maximale score van 8 blokjes. Dat betekent dat de aanleg van zijn gehoororganen en zijn gehoor prima in orde zijn. Gelukkig is Boris ook in dit opzicht helemaal gezond.

12 november Frisse lucht
Omdat Boris zo licht is adviseert de kraamhulp om pas dit weekend naar buiten te gaan. Door zijn lage gewicht houdt hij zich namelijk wat moeilijker op temperatuur. Maar vandaag gaat Boris samen met papa naar het winkelcentrum. Daar komen we uiteraard verschillende bekenden tegen. Na het boodschappen doen loopt papa weer naar huis met de kinderwagen. Mama rijdt met de auto op en neer omdat het lopen nog wat moeilijk gaat. Boris slaapt de hele tijd als een roos. Overigens is Boris' temperatuur vrij constant rond de 37,0 graden.

9 november GBS-negatief
Vandaag is Boris precies een week oud. Het St.Radboud-ziekenhuis belt met goed nieuws: Boris is GBS-negatief. Dat betekent dat bij hem geen streptokokken-B bacteriën zijn gevonden. De kans dat Boris deze bacterie mee zou krijgen bij zijn geboorte was 50%. De kans dat hij er uiteindelijk ziek van geworden zou zijn was veel kleiner: ongeveer 1%. Verloskundige Audrey komt ook langs en weegt Boris. Hij weegt nu exact 2600 gram, 125 gram meer dan bij zijn geboorte en maar liefst 270 gram meer dan het moment waarop Boris het Radboud verlaat. Over zes weken volgt een laatste nacontrole bij de verloskundigenpraktijk. Daarna moet Boris voor zijn controles naar het consultatiebureau.

7 november Hielprik
De zesde dag in het leven van Boris is de dag van de hielprik. Verloskundige Esther Ham geeft Boris de hielprik en neemt wat bloed af. Het Laboratorium voor Neonatale Screening bekijkt het bloed op drie zeldzame ziekten. Als we binnen drie weken niets horen is alles in orde. Esther Ham weegt Boris ook. Hij blijkt 2540 gram te wegen. Dat is netjes, want bij zijn geboorte weegt Boris 2475 gram en bij het verlaten van het ziekenhuis 2330 gram. Boris zit nu boven zijn geboortegewicht, iets waar hij eigenlijk twee weken de tijd voor heeft.

5 november Tummytub
Op vrijdagochtend gaat Boris voor het eerst in bad. In de tummytub wel te verstaan. Boris geniet zichtbaar van het warme badje. Hij is heel ontspannen en kijkt alert om zich heen. Hij huilt pas als Yvonne hem weer uit de tummytub haalt.

4 november Kraamzorg
Al op de dag dat Esther en Boris thuiskomen, komt ook de kraamhulp. Vrijdag is het Henny, maar op zaterdag is ze ziek en komt Yvonne. De kraamhulp helpt met allerlei zaken in huis. Ze doet voor hoe je de baby verschoont en wast. Maar ook neemt ze een aantal huishoudelijke klussen uit handen.

4 november Naar huis
Op vrijdagochtend 4 november worden moeder en zoon ontslagen uit het ziekenhuis. Papa haalt ze op. Thuis wachten opa en oma Henk en Tineke het nieuwe gezin op. De woonkamer is versierd met slingers en ballonnen.

3 november Aangifte
Op 3 november doet papa aangifte van de geboorte van Boris. Dat is verplicht en moet gebeuren in de geboortegemeente van Boris, Nijmegen dus. Boris bestaat nu officieel en de gemeente Nijmegen geeft zijn gegevens door aan de belastingdienst en aan de Sociale Verzekeringsbank. Dat laatste is voor de kinderbijslag.

2 november APGAR-score
Na de geboorte stelt de kinderarts de zogenaamde APGAR-score vast. Deze is na één minuut een 8 en na vijf minuten een 9. Het is een indicatie voor het functioneren van de vitale organen van Boris. Boris is vrij klein en licht: 2475 gram en 44 centimeter. De kinderarts spreekt van dysmatuur: te klein voor zijn leeftijd. Maar het is minimaal en geen reden om langer in het ziekenhuis te blijven.

2 november Blakend gezond
Vanwege de (zeer kleine) kans op een infectie of ziekte door GBS mogen moeder en zoon nog niet meteen naar huis. Boris blijft 48 uur onder observatie. Overigens verkeert Boris in blakende gezondheid. Alle onderzoeken en controles zijn in orde. Ook het 'aanleggen' voor de borstvoeding gaat prima en onze zoon slurpt er lustig op los. Boris en Esther rusten nu uit van alle inspanningen.

2 november Antibiotica tegen GBS
Vanwege Esther's streptococcus B (GBS) besmetting wordt Esther voorfgaande aan de bevalling antibiotica toegediend. Dit is ook de reden van de relatief vroege gang naar het ziekenhuis. De antibiotica moeten namelijk minimaal 4 uur vóór de geboorte toegediend zijn, zodat ook de ongeboren baby er profijt van heeft. Het toedienen van deze antibiotica gebeurt op ons verzoek. Bij baby's kan GBS tot ernstige ziekte leiden, terwijl de bacterie voor volwassenen ongevaarlijk is. De antibiotica hebben geen nadelige bijwerkingen voor moeder of kind.

2 november Voorspoedige bevalling
De geboorte van Boris verloopt goed en snel. Op woensdag 26 oktober kondigen zich de eerste voortekenen aan. Esther heeft zo nu en dan wat "oefenweeën". Vanaf dinsdag 1 november omstreeks 18.00 uur nemen de weeën sterk in aantal en hevigheid toe. Ze volgen op een gegeven moment om de 5 á 10 minuten. Woensdagochtend 2 november omstreeks 2.30 uur bel ik de verloskundige. Jeanne Kervezee constateert een ontsluiting van 2 centimeter. Hierop gaan we naar het UMC Radboud. Nog vóór 8.00 uur is er volledige ontsluiting. Om 8.28 uur wordt vervolgens onze zoon Boris geboren. De verloskundigen Anneke en Kim, co-assistent dr. Vos en gynaecologen Van der Laan en Creemers begeleiden Esther bij de bevalling.

2 november Naamgeving
Boris heeft de achternaam van zijn papa. Zijn tweede voornaam is Valentijn. Valentijn is een herinnering aan mijn overleden broertje Isidoor. Zíjn tweede voornaam was eveneens Valentijn.

2 november Een zoon!
We hebben een zoon. Boris wordt geboren op woensdag 2 november om 08.28 uur, negen dagen vóór de uitgerekende datum. De bevalling is in het UMC St.Radboudziekenhuis in Nijmegen.

2 november De zwangerschap
Je leest alles over Esther's zwangerschap op de webpagina met zwangerschapsnieuws.

Naar bovenzijde pagina