Laatste wijziging: 07.11.2008 | Home | Boris | Contact | Disclaimer | Copyright | Privacy | Techniek


Consultatiebureau: Boris doet het prima

Malden, 7 november 2008
(Tekst: Florian)

Nu Boris drie jaar is geworden moest hij weer naar het consultatiebureau. Dit keer kwamen we op bezoek bij Silvia, de kinderarts.

Bij binnenkomst weegt de verpleegkundige Boris. Hij weegt nu 13,55 kg (+ 850 gram ten opzichte van 4 maanden geleden) en is 94,5 cm lang (+ 3 cm). Boris kan als 'slank' betiteld worden en hij zit dan ook nog steeds ietsjes onder het gemiddelde van alle Nederlandse kinderen. Ondanks dat is zijn groei keurig constant.

De arts onderzoekt vervolgens de grove motoriek en hand/oog- coördinatie van Boris. Boris moet van blokken een toren bouwen, met blokken een autootje namaken, rechte lijnen trekken met een potlood en vormpjes in een doosje stoppen. Boris doet dit prima, precies zoals verwacht mag worden bij een 3-jarige.

Daarna krijgt Boris een ogentest. Hij moet op enkele meters afstand steeds kleiner wordende figuurtjes herkennen en benoemen, eerst met beide ogen en daarna met links en rechts afzonderlijk. Ook dit gaat prima; Boris herkent tot en met de kleinste afbeeldingen wat Silvia aanwijst.Vervolgens doet Silvia een medisch onderzoek. Ze bekijkt zijn amandelen, gebit, rug, benen, balletjes en voeten. Behalve dat Boris nog een beetje 'platvoetjes' (babyvoetjes) heeft is alles helemaal in orde. Verder luistert de arts naar zijn hart en longen. Boris is nogal vaak verkouden en de kinderarts kan ook horen dat hij wat moeizaam ademt. Maar van bronchitis is geen sprake. Silvia adviseert een bezoek aan de huisarts om een (nieuw) beleid te bepalen om Boris' regelmatig terugkerende verkoudheid te verminderen.

Aan het eind van het bezoek komt nog een aantal gedrags- en ontwikkelingsaspecten aan de orde. Het belangrijkste is dat Boris levendig is en een duidelijke eigen wil heeft; dat hij heel goed spreekt (zinnen van 3 a 4 woorden is normaal op deze leeftijd, maar Boris maakt grammaticaal goede zinnen van 9 en soms nog meer woorden); dat verwacht mag worden dat hij op een driewieler fietst, maar dat hij dit nog niet doet en tot slot dat hij niet bijzonder creatief lijkt, maar ook dit is redelijk normaal voor een driejarige, althans bij jongetjes.

Zie ook de groeicurve van Boris

Naar boven