Laatste wijziging: 12.02.2010 | Home | Contact | Copyright | Disclaimer | Privacy | Techniek


Andere auto: Volkswagen Touran

Malden, 17 mei 2008
(tekst: Florian; foto's: PON)

Vanwege meerdere pechgevallen met onze zeven jaar oude Opel Astra stationwagon, hebben wij op zaterdag 17 mei een andere auto gekocht. Het is een Volkswagen Touran 1.9 TDI in de kleur 'arctic blue' (ijsblauw).

De auto is 20 maanden oud, van oktober 2006. We hebben vooral gekozen voor de Touran vanwege de ruimte en de lage kilometerstand van deze auto (44.000 km). Onze nieuwe auto heeft een dieselmotor met 77 kW / 105 pk en een koppel van 250 Nm bij 1900 tpm. Hiermee kan de Touran een caravan trekken tot liefst 1500 kg. We kunnen de Touran volgende week ophalen.

Hieronder enkele foto's van onze nieuwe auto.

 

 


Proefritten
De afgelopen weken hebben wij proefritten gemaakt in een Kia Ce'ed Sporty Wagon 1.6 CRID, een Toyota Avensis stationwagon
2.0 D4-D, een Skoda Roomster 1.9 TDI en eerder al in een Subaru Forester 2.0XT (de enige benzineauto in het gezelschap).

Het beste beviel de Skoda Roomster, maar vanwege de hoge aanschafprijs is deze het toch niet geworden. De nu gekochte Touran kwam op de tweede plaats qua rijcomfort en afmetingen. De Subaru en Toyota eindigden voor mij respectievelijk op de 3e en 4e plaats. Wat opviel was de tamelijk zware koppeling van de Avensis. De Kia reed het minst prettig en was ook de kleinste auto. Vooral de stuurbekrachtiging viel tegen; daarnaast had het interieur een goedkope uitstraling.

Touran in de praktijk, na bijna twee jaar
We hebben de Touran nu bijna twee jaar en zijn er ook al verschillende keren mee op vakantie geweest. De auto bevalt qua comfort en rijeigenschappen heel goed. Het verbruik ligt op korte ritten rond de 1:13,5 en bij lange ritten rond de 1:16,5. Dit is iets minder zuinig dan de Astra (1:17 tot 1:19), maar de auto is dan ook groter, zwaarder en sneller. De Touran is ruim en door de hoogte heel comfortabel. Het in de autostoeltjes zetten van Boris en Siebrand is hierdoor erg gemakkelijk. Ook door de hoogte voelt het in de auto heel ruim en is het zicht op het verkeer net iets beter dan in een 'lage' auto.

Het rijden met de caravan is in de Touran een enorme vooruitgang; door de massa van de auto en door de sterkere motor gaat dit een stuk vlotter dan met de Astra, die vooral op de autobaan en in de Alpen nogal moeite had met het extra gewicht.

In het algemeen bevalt het merk Volkswagen ons een stuk beter dan het merk Opel. Dit is onze eerste Volkswagen; hiervoor hadden we vier keer een Opel en één keer een Volvo. Hierbij valt vooral op dat de twee oude Opel Kadett's (gebruikt van 1993-2000) kwalitatief veel beter waren dan de twee veel modernere en nieuwer aangeschafte Opel Astra's (gebruikt van 2000-2008).

Naar boven